Bezienswaardigheden in de Dordogne en omstreken

Le Moulin Bas lig in het zuidelijkste puntje van de Dordogne en grenst daarmee aan de regio’s Lot en Lot et Garonne. Hierdoor zijn zeer veel bezienswaardigheden in de Dordogne en de andere regio’s makkelijk aanrijdbaar. U hoeft zich dus geen moment te vervelen. Er zijn talloze schilderachtige dorpjes, bijzondere grotten en imposante kastelen. In de maanden juli en augustus zijn er her en der gezellige eetmarktjes, vide greniers (antiek en broccante marktjes) en als u zin heeft in een beetje actie dan kunt u kanovaren op de rivier Vézère of de rivier Dordogne.

Wij voorzien u graag van tips, maar op deze pagina hebben we alvast een paar van de mooiste bezienswaardigheden in de Dordogne en de andere regio’s voor u op een rijtje gezet:

Sarlat-la-Canéda

Het prachtige dorp Sarlat is ontstaan in de 8e eeuw rond een abdij. In de 13e en 14e eeuw beleefde de stad een welvarende periode als handelsplaats.

Na een uitgebreide restauratie in zijn oude glorie hersteld. Veel huizen hebben een middeleeuwse begane grond met daarop renaissance verdiepingen. U kunt er uren lang door steegjes en over pleintjes dwalen.

De markt die iedere woensdag en zaterdag op de Place du Marché-aux-Obies wordt gehouden biedt typische streekproducten.

 

  • Tip: Wanneer u vanuit Le Moulin Bas naar aankomt in Sarlat gaat u in Sarlat op de rotonde naar rechts. Daar treft u een grote parkeerplaats aan de Avenue du Général de Gaulle (D704) en Rue Jean Vilar. De parkeerplaats zit aan uw linker kant.
  • Restauranttip: La Clé De Voûte, 9 rue de la Republique, 24200, Sarlat-la-Caneda

 

Château de Castelnaud

Château de Castelnaud ligt zo’n 10 kilometer ten zuidwesten van Sarlat. De weg naar het kasteel is stijl en daardoor niet altijd even makkelijk. Uw inspanning wordt echter wel beloond met een prachtig uitzicht. Onderweg naar het kasteel kunt u oude dorpshuizen bewonderen.

In de 13e eeuw werd het voor het eerst ingenomen door de kruisvaarder Simon de Montfort. Uit deze tijd dateert het oudste gebouw dat we in deze tijd nog kunnen zien: de donjon. Een donjon is een middeleeuwse verdedigbare woontoren. De toegangspoort uit de 15e eeuw wordt beschermd door kanonnen en de donjon uit de 13e eeuw. De eerste gebouwen van het kasteel dateerden overigens al uit de 12e eeuw. De voornaamste taak van Castelnaud was het bewaken van de buurman, het machtige Beynac.

 

Château de Beynac 

Bezienswaardigheden in de DordogneHet indrukwekkende Château de Beynac ligt nabij de Franse plaats Beynac-et-Cazenac, op een top van 150 meter boven de rivier de Dordogne. Dit kasteel uit de 12e eeuw is een van de meest authentieke en goed geconserveerde kastelen in de regio en biedt vanuit de middeleeuwse donjon een prachtig uitzicht over de vallei van de vijf kastelen.

Het kasteel was het eigendom van een van de vier baronnen van de Perigord en is tijdens de Honderdjarige Oorlog verschillende keren belegerd. Het kasteel diende als locatie voor de film ‘Messenger: The Story of Joan of Arc‘.

Château de Beynac wordt op dit moment gerenoveerd om nog verder terug te brengen in originele staat.

 

Les Jardins de Marqueyssac

De romantische en pittoreske tuinen van Marqueyssac zijn 22 hectare groot en bieden meer dan 6 kilometer wandelmogelijkheden tussen onder andere 150 000 met de hand gesnoeide eeuwenoude buksbomen, rotspartijen en watervallen. Het park, ingericht op een rotsachtig voorgebergte, domineert de vallei. De tuinen van Marqueyssac liggen op 130 meter boven de rivier de Dordogne en bieden een van de mooiste panoramas van de Périgord. Dit uitzonderlijk uitzichtpunt omarmt de hele vallei en haar kastelen waaronder: Château de Beynac, Château de Fayrac en Château de Castelnaud.

In het Pavillon de la Nature is sinds het voorjaar van 2017 het skelet van een dinosaurus ondergebracht. Een allosaurus van 7,5 meter lang en 2,5 meter hoog, die ongeveer 150 miljoen jaar geleden geleefd moet hebben. Dit skelet is opgegraven in de VS.

Verder heeft het park een aantal mooie en avontuurlijke speelterreinen voor kinderen. Daarnaast is er een ambachtelijke houtdraaier aan het werk. Er zijn ook een boetiek en een boekenwinkel.

  • Tip: Het park is voorzien van een restaurant met een panorama terras. Tijdens het hoogseizoen kunt u er genieten van het mooie uitzicht, onder het genot van een hapje en een drankje.

 

Château des Milandes

Château des Milandes is een kasteel in de Franse gemeente Castelnaud-la-Chapelle. Het kasteel dateert uit 1489 en werd verbouwd in de 19de eeuw. In de jaren vijftig van de 20ste eeuw was het kasteel in bezit van zangeres en danseres Joséphine Baker. Hier ving zij haar vele geadopteerde kinderen op. Aan het einde van haar leven had ze te weinig geld om de village du monde in stand te houden. Een actie onder het Franse publiek heeft er voor gezorgd dat zij met haar kinderen toch kon blijven wonen in dit Chateau. In het kasteel is een expositie over Josephine Baker te zien, met tal van kostuums en andere theatervoorwerpen. Verder kunt u er de roofvogels zien die regelmatig een show geven. Er is een Nederlandstalige audiotour bij de prijs inbegrepen. Het verhaal over Josephine Baker is zeer indrukwekkend. Wat ons betreft is een bezoek aan dit Chateau een absolute aanrader! 

  • Tip: U kunt goed eten bij het restaurant van het chateau. 

 

Domme

Domme is een oud stadje met een ommuurde vesting, boven op een berg langs de rivier de Dordogne. Een van de poorttorens bevat houtsnijwerk dat is aangebracht door de Tempeliers. In Domme staat een markthal uit de 17e eeuw. Domme ligt aan de grens met departement Lot.

 

 

Monpazier

Bezienswaardigheden in de DordogneMonpazier is een klassieke vestingplaats. De stad werd in 1248 gesticht door de Engelse koning Edward 1 en is in 750 jaar vrijwel onveranderd gebleven. Monpazier wordt beschouwd als de best bewaarde bastide van Frankrijk.

Monpazier is dan ook verkozen tot een van de mooiste (Plus Beaux Villages de France) dorpjes van Frankrijk.

In de maanden juli en augustus is hier bijna iedere dag en avond wel iets te doen: variërend van vuurwerk, een gemeenschappelijke maaltijd en muziek en dans op het dorpsplein. Op donderdag is er markt in Monpazier. Bij de lokale VVV vindt u hierover alle informatie. 

 

CadouinCadouin

In het mooie stadje Cadouin kunt u een cisterciënzerabdij bezoeken die in 1115 is gesticht door Géraud de Salles als onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Achter de abdij ligt het klooster, dat tijdens de Honderdjarige Oorlog zwaar beschadigd raakte. Na de oorlog werd het klooster gerestaureerd, wat een mengeling van gotische en renaissanse bouwstijlen opleverde.

  • Bezoekt u het klooster, dan kunt u een kaartje kopen waarmee u ook Château de Biron kunt bezoeken.
  • Tip: Rijd ’s ochtends vanuit Le Moulin Bas naar Cadouin, en stop ’s middags op weg naar Biron bij Monpazier voor een heerlijke lunch en een wandeling door het vestingplaatsje. 

 

 

BironBiron

Het plaatsje Biron wordt gekenmerkt door het robuste Château de Biron. Dit indrukwekkende kasteel was ooit eigendom van een van de vier baronnen van de Perigord. Door de eeuwen heen is er steeds meer aan het kasteel aangebouwd, wat resulteerde in mengelmoes van verschillende bouwstijlen, daterend van de 12de tot de 18de eeuw. Het kasteel is vrijwel volledig gerestaureerd.

 

 

Château de BonaguilChâteau Bonaguil

Het gigantische en beeldschone kasteel dateert uit 1271. Tijdens de Franse Revolutie werd het kasteel verlaten en kwam het in handen van de gemeente Fumel. Het is een mooi voorbeeld van de overgang van een militair bouwwerk naar een vroeg renaissancistische adellijke woning. Hoewel dit kasteel is vervallen tot ruïne is het nog steeds zeer de moeite waard om te bezichtigen.

  • 6.5 km ten noorden van Fumel, bij Saint-Front-sur Lémance.

 

Limeuil, bezienswaardigheid in de DordogneLimeuil

Dit schilderachtige dorpje is ook echt een bezienswaardigheid in de Dordogne. Het dorp telt ongeveer 350 inwoners en is uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen in Frankrijk. Limeuil heeft een fijn strandje en veel ambachtelijke werkplaatsen.

 

 

Bergerac

Dit charmante Franse stadje heeft veel woelige tijden gekend. Zo was Bergerac tijdens de Honderdjarige Oorlog afwisselend in handen van de Fransen en de Engelsen.

De stad aan de oevers van de Dordogne werd een handelscentrum en een pleisterplaats voor Gabares, traditionele houten schuiten. Deze Gabares zijn er nog steeds, maar vervoeren nu toeristen in plaats van goederen.

Verder is Bergerac vooral interessant vanwege de heerlijke wijn. Er zijn maarliefst 12.400 ha wijngaarden in de streek!

 

 

Rocamadour Bezienswaardigheden in Frankrijk

Rocamadour werd in de middeleeuwen een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Frankrijk. Dit komt door de 12de-eeuwse Zwarte Madonna met Kind die in de Chapelle Notre-Dame hangt. Hier werden bijzondere krachten aan toegeschreven. Nu is het een belangrijke toeristentrekker en in de zomermaanden kan het er heel druk zijn. Toch is het best interessant om er een kijkje te nemen.

 

Grottes de Lascaux en Lascaux 2

Er zijn veel grotten in de Dordogne, maar de bekendste van allemaal is Lascaux. Hier zijn talloze schilderingen gevonden, daterend van ca. 18.000 v.C. Na de ontdekking van de grot in 1940 werd het al snel een toeristische trekpleister, met alle gevolgen van dien. De schilderingen liepen beschadigingen op. Men besloot daarop in 1963 om de grot te sluiten voor publiek en 200 meter verder een exacte kopie te maken. Deze is nog steeds te bezichtigen.

 

Cahors

Cahors (Occitaans: Caurs) is de hoofdstad van het departement Lot. De stad ligt in een bocht van de rivier de Lot en is bijna volledig omgeven door water. De ligging is uniek: op een gelijke afstand van de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Pyreneeën.

Tegenwoordig is de stad vooral bekend als toeristische trekpleister en vanwege de beroemde Cahorswijn.

In Cahors is onder andere de Pont Valentré te bewonderen. De Pont Valentré is een middeleeuwse brug over de rivier de Lot in de stad Cahors. De brug is 172 meter lang, en heeft acht bogen.

Er zijn drie vierkante torens op de brug gebouwd, die als doel hadden om Cahors te verdedigen. De Pont Valentré staat bekend als het symbool van de stad, en geldt als een van de best bewaard gebleven middeleeuwse vestingbruggen in Frankrijk.

 

Saint-Cirq-lapopi

Op ongeveer anderhalf uur rijden van onze bed & breakfast ligt het schilderachtige kunstenaarsdorp Saint-Cirq-Lapopie. Het dorp ligt bovenop een rots en kijkt uit over de rivier de Lot. Het centrum met haar smalle straatjes is niet per auto bereikbaar, dus u zult een stukje moeten lopen vanaf de parkeerplaatsen buiten het dorp. In het dorp kunt u heerlijk door de straatjes dwalen, genieten van het uitzicht en de historie of lekker snuffelen in de vele winkeltjes en galeries.

 

 

Eetmarkt in LoubejacEetmarkt in Loubejac

In de zomermaanden is er elke donderdag avond een eetmarkt in Loubejac. Hier kunt u gezamenlijk aan lange tafels genieten van locale delicatessen en u onderdompelen in Franse sferen.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren